Oδηγός για ασφαλή ψώνια από eshop με ρούχα

online-shoppingΤον τελευταίο καιρό το internet έχει εξελιχθεί σε νούμερο ένα προορισμό για ψώνια ενδυμάτων  και άλλων ειδών μόδας, γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι απλή: οι τιμές στο internet είναι πολλές φορές πολύ χαμηλότερες από αυτές των παραδοσιακών καταστημάτων και η ποικιλία που βρίσκει κανείς είναι και αρκετά μεγαλύτερη.

Αυτό συμβαίνει φυσικά λόγω των μειωμένων εξόδων λειτουργίας που έχει μία ιστοσελίδα, αλλά και λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού στον χώρο του διαδικτύου, αφού με μερικά πατήματα στο πληκτρολόγιο μπορεί κανείς να έχει μπροστά του κυριολεκτικά χιλιάδες προϊόντα και τιμές.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα καταστήματα του διαδικτύου ίδια και ότι υπάρχουν τεράστιες πολλές φορές ποιοτικές διαφορές ανάμεσα τους.

Με άλλα λόγια, καλό θα ήταν να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν αγοράζουμε από το διαδίκτυο για να μην την πατήσουμε και καταλήξουμε με ρούχα που δεν μας κάνουν ή που δεν είναι σαν αυτά που παραγγείλαμε. Πώς θα ξεχωρίσουμε όμως ένα καλό site από ένα κακό; Ας δούμε μερικά πολλά καλά κριτήρια!

Κριτικές χρηστών

Αν ένα site δεν έχει κριτικές και σχόλια χρηστών είτε στην αρχική στου σελίδα, είτε – ακόμη καλύτερα – σε κάθε σελίδα ή και προϊόν ξεχωριστά, τότε μάλλον κάτι θέλει να κρύψει.

Η έλλειψη αξιολογήσεων και σχολίων πελατών είναι μια σημαντική «κόκκινη σημαία» και σίγουρα είναι και κάτι που δεν βλέπει κανείς στα μεγάλα και διάσημα sites. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως όποιο site έχει τέτοια σχόλια είναι και αξιόλογο και αξιόπιστο.

Αν όλα τα σχόλια είναι τέλεια ή αν δεν υπάρχουν σχόλια αλλά μόνο αξιολογήσεις, πιθανόν να έχουν γίνει από bots ή ακόμη και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ή υπαλλήλους της επιχείρησης. Καλό θα είναι λοιπόν να είστε λίγο επιφυλακτικοί με τα σχόλια, είτε υπάρχουν είτε όχι.

Ξεκάθαρες πολιτικές επιστροφών

shop-for-clothesΌταν αγοράζεις ρούχα από eshop υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να μην είσαι πλήρως ικανοποιημένος με αυτό που θα φθάσει στη πόρτα ή το γραμματοκιβώτιο σου, πράγμα λογικό αφού δεν θα έχει δοκιμάσει πρώτα πάνω σου το ρούχο.

Η επιστροφή προϊόντων λοιπόν, είναι κάτι που μπορεί να χρειαστεί να γίνι όταν παραγγέλνεις online, οπότε και θα πρέπει να είσαι έτοιμος γι’ αυτό.

Δώσε βάση στην πολιτική των επιστροφών του κάθε eshop και προτίμησε μόνο αυτά με των οποίων την πολιτική συμφωνείς. Οι όροι και οι προϋποθέσεις αλλά και οι όποιες χρεώσεις για τις επιστροφές θα πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα και γενικά να μην αφήνονται πολλά πράγματα στην διακριτική  ευχέρεια του καταστήματος για να μην παλεύεις μετά να βρεις το δίκιο σου.

Ασφαλείς συνδέσεις

Αν κοιτάξετε στη γραμμή διευθύνσεων του browser σας θα δείτε μερικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων σας σε κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτεστε.

Αν μία ιστοσελίδα χαρακτηρίζεται ως ασφαλής – συνήθως θα έχει ένα λουκετάκι δίπλα από τη διεύθυνση ή το URL της θα ξεκινάει με https:// – τότε τα δεδομένα που θα της δώσετε θα κρυπτογραφηθούν και θα είναι στην ουσία άχρηστα για τους hackers που μπορεί να τη χακέψουν.

Αν λοιπόν πρόκειται να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε κάποιο site, θα πρέπει οπωσδήποτε αυτό να θεωρείται ασφαλές. Όσο χαμηλές και αν είναι οι τιμές ενός eshop, μείνετε μακριά του αν η σύνδεση του δεν είναι ασφαλής αλλιώς μπορεί ο αριθμός και ο κωδικός της πιστωτικής σας κάρτας αλλά και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα να βρεθούν στα χέρια hackers.

Προσοχή στα έξοδα αποστολής

online-clothes-shoppingΈνα από τα πιο κλασικά κόλπα που κάνουν τα eshops του εξωτερικού συνήθως – αλλά και αρκετά εγχώρια, δεν είμαστε και άγιοι άλλωστε – είναι να προσφέρουν τα ρούχα τους σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλά να χρεώνουν υπέρογκα έξοδα αποστολής τα οποία μάλιστα και πολλές φορές δεν αναγράφονται ξεκάθαρα.

Καλό είναι λοιπόν να ρωτάτε για τα έξοδα αποστολής και πάντα να επιλέγετε τον πιο οικονομικό τρόπο αποστολής γιατί πολλές επιχειρήσεις χρεώνουν ξεχωριστά το έξοδο για το κάθε δέμα αν γίνει μία μεγάλη παραγγελία.

Αν αγοράζετε από Κίνα και Αμερική, μην ολοκληρώσετε τη παραγγελία σας χωρίς να ξεκαθαρίσετε αν υπάρχει πιθανότητα να περάσει και να κολλήσει το δέμα στο τελωνείο.